EMAR 26 ŞUBAT 2016 SEMİNERİ

EMAR Semineri Başarılı Geçti

Daha önce bu sitede ve e-posta yoluyla duyurusunu yaptığımız EMAR Seminerleri’nin birincisi 26 Şubat Cuma akşamı yapıldı.
Akademisyenlerin, işçilerin güzel ilgi gösterdiği (bakınız foto linkleri) ilk seminer “İşçileri çağırdılar ama insanlar geldi” başlığını taşıyordu ve Almanya’da birinci kuşak Türkiyeli işçilerin karşılaştıkları sorunları, 1973 yılında patlak veren ve esas olarak yabancı işçilerin öncülüğünde gelişen iki önemli grevin merceğinden ele alıyordu.


Kendisi Yunan baba ve Alman anneden olma bir göçmen çocuğu olan v seminerci Mark Bergfeld, Londra’da Queen Mary Üniversitesi’nde araştırma görevlisi ve göçmen işçiler üzerine PhD'sini yazıyor. Canayakın ve siyasal olarak aktif bir genç akademisyen, seminer konusunu esasen Almanca kaynaklara dayanarak anlattı.


Bergfeld Powerpoint sunusunda Ford Grevi’nin öyküsünü aktarırken onun hemen öncesinde oto yedek parçaları imal eden Pierburg fabrikasında patlak veren ve çeşitli uluslardan kadın işçilerin yer aldığı kendiliğinden grevini anlattı ve bunun etkisinin ihmal edilmemesi gerektiğini hatırlattı.


Türkiyeli işçilerin yoğun katılımı olan her iki grevin Almanya basınında “Türk Terörü” olarak lanse edildiğini, geneliyle işverenle uyumlu çalışan Alman sendikalarını zor durumda bıraktığını arkaplan bilgisiyle akıcı bir dilde güzel aktardı.
Seminer salonu dolduran 30 dolayında işçi ve akademisyenin soruları ve tartışmaların ardından sona erdi.


Mark Bergfeld’in 26 Şubat 2016 tarihinde verdiği seminerin PDF formatlı metnini okumak için tıklayınız...

Ses kaydı için tıklayınız... (517 MB)

Video kaydı: https://www.youtube.com/watch?v=X3S_NRHBEZg

 

Emar Vakfı 26 Şubat 2016 Semineri Fotoğrafları
   

 

 

EMAR VAKFI